De kracht van uniek beeld (column Zaaq)

Bedrijfsfotografie wordt toegepast om een bedrijf met krachtige beelden te verwoorden, zodat je in één oogopslag ziet waar het in het bedrijf om gaat. Professionele foto’s dragen daaraan bij en die maak ik.

Die foto’s maak ik speciaal voor jouw bedrijf en daar ontstaat wel eens wat verwarring over.

Zo had ik laatst een mooie fotografie- opdracht en een paar foto’s stonden online in mijn portfolio.

Een andere ondernemer in dezelfde bedrijfstak had deze foto’s gezien en wilde deze graag gebruiken voor de website van zijn bedrijf.

Op mijn reactie dat dat toch echt de bedoeling niet is reageerde hij verbaasd.

Hoe het zit zal ik hier kort uitleggen.

Als ik voor bedrijf X een fotoreportage maak van het werk of product dat ze maken gebruiken zij die foto’s uiteraard voor hun eigen website of promotie.

Als die foto’s vervolgens opduiken op websites of reclame-uitingen van een ander bedrijf is dat natuurlijk niet de bedoeling. De voordelen van eigen unieke foto’s worden dan ontkracht.

Bij publicatie hoort onder elke foto (of in de colofon) te staan wie de maker van het beeld is, ook iets wat vaak vergeten of nagelaten wordt. Kijk maar in veel regionale huis-aan-huis kranten. Bij de meeste foto’s staat er onder vermeldt “foto aangeleverd” terwijl het juist dan heel makkelijk is om te vragen door wie de foto gemaakt is en die naam ook te vermelden.

Er zit op bijna alle foto’s rechten. Zelfs als je de foto’s vindt op Google, Facebook of elders op internet.  Als fotograaf ben je de maker van een werk en dat wordt door de wet beschermd. Veel bedrijven en mensen denken dat je foto’s dan ook gratis kunt gebruiken maar dat is niet zo. Net als bij iemand die een boek schrijft, of een schilderij maakt, heeft een fotograaf ook auteursrecht. Denk dus goed na als je een foto tegenkomt die je wilt gebruiken. Er kan een aardige “schadevergoeding” geeist worden die vele malen hoger is dan het tarief van een fotograaf die de foto’s speciaal voor jou maakt.

Zelf bespreek ik altijd goed van te voren wat een ondernemer met de foto’s wil doen en leg dit ook vast in een licentie.

In deze licentie kan eigenlijk alles vast gelegd worden. Waar de foto’s voor gebruikt kunnen worden maar ook of ze bijgesneden of anders bewerkt mogen worden. 

Wel zo duidelijk voor iedereen.

Menno Ebbes – Ebbes Fotografie

Lees hier het volledige artikel op ZAAQ 

About the author